Lucian Anghel economist sef BCR: Euro ar putea ajunge la 4,5 lei in 2012

Postat de on May 3rd, 2012 and filed under Economie, Galerie Foto. Puteti urmari orice comentariu prin RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Lucian Anghel economist sef BCR: Euro ar putea ajunge la 4,5 lei in 2012

Moneda naţională ar putea fi tranzacţionată la nivelul de 4,3 – 4,5 lei pentru un euro, în cea mai mare parte a anului 2012, pe fondul unei creşteri economice în jurul a 1 la sută din PIB şi cu o inflaţie care îşi va inversa trendul pe creştere, în a doua parte a anului, dar în intervalul ţintit de Banca Naţională, arată Raportul macroeconomic ‘România Top 10 provocări’, prezentat, joi, de economistul şef al BCR, Lucian Anghel.

Între provocările pentru România, Anghel a menţionat incertitudinea privind creşterea economică, nevoia stringentă de măsuri privind atragerea fondurilor europene, imposibilitatea asigurării unei creşteri economice prin simpla rostogolire a datoriei externe, menţinerea încrederii investitorilor, reforma în domeniul public, exporturile, productivitatea muncii, leul pe un teren sensibil, inflaţia şi reducerea deficitului de cont curent.

‘Orice guvern va veni la putere în următorii zece ani se va confrunta cu cel puţin opt din cele zece provocări’, a subliniat economistul şef al BCR.

Potrivit raportului, există incertitudini legate de ceea ce se va întâmpla cu inflaţia, după minime istorice în prima parte a anului 2012.

În primele patru luni, efectul de bază favorabil şi persistenţa deficitului de cerere agregată au fost principalii factori deflaţionişti, dar inflaţia îşi va inversa trendul în a doua parte a anului, însă va rămâne în intervalul ţintă stabilit de BNR, subliniază analiştii BCR.

Deficitul de cont curent rămâne o provocare majoră, iar economistul şef al BCR consideră că ‘îmbunătăţirea ratei de absorbţie a fondurilor europene la peste 60 la sută şi atragerea de investiţii străine directe în agricultură, industria prelucrătoare şi turism ar putea determina reducerea deficitului de cont curent cu 2-3 la sută din PIB pe termen mediu.

‘Prognoza noastră de creştere economică, în jur de 1 la sută, este bine calibrată faţă de un scenariu care indică o stagnare sau chiar un uşor declin în Zona Euro, iar diferenţialul de creştere dintre România şi Zona Euro va rămâne unul pozitiv, cu circa un punct procentual, în 2012′, a arătat Lucian Anghel.

Lasati un comentariu

Reclama