Programul de guvernare al USL a fost depus la Parlament. Care sunt prioritatile guvernului Ponta?

Postat de on May 3rd, 2012 and filed under Galerie Foto, Interne, Politica. Puteti urmari orice comentariu prin RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Programul de guvernare al USL a fost depus la Parlament. Care sunt prioritatile guvernului Ponta?

Una dintre principalele sarcini pentru noul Guvern va fi identificarea şi sistematizarea direcţiilor optime de acţiune, în domeniul sănătăţii, pentru implementarea măsurilor de reformă în cadrul unui proces “amplu de consultare”, care să permită clarificarea aşteptărilor populaţiei, dar şi nivelul de suport al mediului politic, se arată în programul de guvernare propus de Uniunea Social Liberală.

Implementarea unor reforme legislative şi instituţionale în domeniul sănătăţii, finalizarea, promovarea şi aprobarea noului proiect de lege a sănătăţii, elaborarea actelor normative privind funcţionarea sistemului de sănătate pentru anul 2013 în concordanţă cu modificările preconizate de noua lege, pregătirea condiţiilor tehnice necesare reorganizării sistemului de sănătate (costul pe act medical, clasificarea spitalelor pe nivele de competenţă, planul naţional de paturi), implementarea unui proiect pilot cu privire la salarizarea diferenţiată, în funcţie de performanţă, a personalului din sistemul sanitar, dar şi crearea cadrului legislativ şi administrativ pentru implementarea sistemului de management al calităţii serviciilor de sănătate reprezintă priorităţi ale USL.

Totodată, conform programului de guvernare se are în vedere înfiinţarea sistemului de evaluare a tehnologiilor medicale şi medicinei bazate pe dovezi, înfiinţarea în structura spitalelor a compartimentului de management al calităţii şi accelerarea procesului de acreditare a spitalelor, demararea activităţilor necesare extinderii sistemului de management al calităţii la toate nivelurile asistenţei medicale, dar şi creşterea accesibilităţii populaţiei vulnerabile la servicii medicale.
Alte măsuri prevăzute în programul de guvernare la capitolul Sănătate se referă la înfiinţarea centrelor multifuncţionale în zonele în care şi-au încetat activitatea spitalele considerate ineficiente, pentru creşterea accesibilităţii populaţiei la servicii medicale de specialitate, asigurarea condiţiilor materiale şi financiare, cu sprijinul autorităţilor locale, pentru înfiinţarea centrelor de permanenţă asigurând astfel continuitatea asistenţei medicale, înfiinţarea de noi centre de primire urgenţe în zonele cu risc crescut, asigurarea accesului la tratamentul cu medicamente esenţiale.

Viitorul Executiv va urmări de asemenea reducerea costurilor cu medicamentele, inclusiv prin implementarea unui sistem de achiziţii centralizate, promovarea consumului de medicamente generice pentru populaţie (medicamente mai ieftine, dar la fel de eficiente), modificarea prevederilor legale privind organizarea şi funcţionarea consiliilor etice din unităţile sanitare.
Se are în vedere, totodată, demararea elaborării unei strategii de echilibrare financiară a sistemului de sănătate în următorii cinci ani, dar şi identificarea modalităţilor de a reduce arieratele la medicamentele utilizate în tratamentul în ambulator şi prevenirea acumulării altora noi.

Programul de guvernare propus de Uniunea Social Liberală prevede, la capitolul “Protecţia mediului înconjurător”, instituirea imediată a unui moratoriu referitor la exploatarea gazelor de şist până la finalizarea studiilor ce se află în derulare la nivel european privind impactul asupra mediului prin procedeul de fracţionare hidraulică.

“Având în vedere preocuparea publică privind cazul Roşia Montană, Guvernul va reanaliza în mod transparent şi pe bază de dialog deschis şi democratic situaţia existentă, astfel încât deciziile să fie în acord cu interesul naţional, protecţia mediului şi legislaţia europeană”, se precizează în programul de guvernare transmis joi seară AGERPRES de Biroul de presă al PSD.
O gestionare corectă, eficientă şi transparentă a domeniului mediului bazată pe principii europene de dezvoltare durabilă poate aduce o îmbunătăţire a calităţii vieţii în România, beneficii economice, sociale şi respectarea dreptului românilor la un mediu sănătos şi curat, prevede programul de guvernare propus de USL, la capitolul “Protecţia mediul înconjurător”.

Documentul depus joi seara la Parlament prevede începerea colaborării active cu Comisia Europeană şi celelalte instituţii europene pentru diminuarea consecinţelor negative cauzate de nerespectarea angajamentelor asumate prin Tratatul de aderare a României la Uniunea Europeană în domeniul mediului, precum şi accelerarea ratei de absorbţie a fondurilor europene şi, în context, reducerea riscului dezangajărilor de fonduri comunitare la sfârşitul anului 2012.

Conform programului de guvernare propus de Cabinetul Ponta, se are în vedere, de asemenea, operaţionalizarea Fondului de Mediu prin alocarea cu prioritate a resurselor pentru investiţii verzi şi crearea de locuri de muncă verzi, adoptarea unei strategii şi a unui plan naţional de gestionare a deşeurilor, iniţierea colaborării cu autorităţile locale în vederea garantării şi implementării dreptului la un mediu curat şi sănătos cu respectarea principiilor europene de dezvoltare durabilă în comunităţile urbane.

De asemenea, se are în vedere colaborarea cu ONG-uri, partenerii sociali şi cu autorităţile locale şi stimularea participării active a cetăţenilor la luarea deciziilor de mediu, conservarea biodiversităţii Deltei Dunării şi iniţierea reconstrucţiei ecologice a concesiunilor agricole şi piscicole, promovarea producţiei de energie din surse regenerabile pentru creştere economică şi creare de locuri de muncă verzi, creşterea suprafeţei împădurite şi reconstrucţia ecologică a pădurilor corelat cu întărirea măsurilor preventive şi punitive contra tăierilor ilegale şi abuzive de masă lemnoasă, precum şi continuarea investiţiilor pentru gestionarea durabilă a resurselor de apă şi acces al populaţiei la servicii publice la standarde europene (canalizare şi apă curentă).

Ministrul delegat propus pentru relaţia cu Parlamentul, Mircea Duşa, a declarat joi seară că reîntregirea salariilor bugetarilor şi returnarea unor sume reţinute de stat pensionarilor sunt măsuri prevăzute în programul de guvernare.

“Am depus, aşa cum prevede procedura, la cabinetul preşedintelui Camerei solicitarea premierului Victor Ponta, aceea de a întruni Camerele în vederea învestiturii. Am depus anexat şi programul de guvernare şi lista cu miniştrii care urmează a primi votul Parlamentului”, a spus Duşa.

El a adăugat că programul de guvernare este structurat pe 17 capitole, are 53 de pagini şi este un program social-liberal care prevede măsuri de creştere economică. “Programul este pentru anul 2012, iar în el sunt şi prevederi legate de repararea prejudiciilor care au fost aduse pensionarilor prin aplicarea acelui impozit de 5,5% şi reîntregirea salariilor la nivelul anului 2010. Sper că vineri Birourile reunite ale Parlamentului vor convoca luni dimineaţă comisiile pentru audieri şi după-masă plenul pentru învestire”, a spus Duşa. El a precizat că lista miniştrilor este cea anunţată de premierul desemnat mai puţin Victor Alistar.

Lasati un comentariu

Reclama