Doua cutremure puternice in Indonezia. 8,7 si 8,2 grade pe scara Richter

Postat de on Apr 11th, 2012 and filed under Asia, Externe, Galerie Foto. Puteti urmari orice comentariu prin RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Doua cutremure puternice in Indonezia. 8,7 si 8,2 grade pe scara Richter

Un cutremur puternic cu magnitudinea de 8,7 a fost înregistrat miercuri în largul coastei occidentale a insulei indoneziene Sumatra, fiind emisă o alertă de tsunami în Oceanul Indian, au anunţat agenţiile de geofizică indoneziană şi americană.

Seismul s-a produs la ora 8.38 GMT (11.38, ora României), la o adâncime de 33 de kilometri şi la circa 430 de kilometri sud-vest de Banda Aceh, capitala provinciei Aceh din insula Sumatra, a precizat Institutul american de Geofizică (USGS).

Iniţial, Institutul american de Geofizică (USGS) a anunţat că magnitudinea seismului a fost de 8,9 grade.

O alertă de tsunami a fost emisă pentru întregul Ocean Indian, a precizat USGS.

UPDATE 14:10 – Un nou cutremur cu magnitudinea de 8,2 s-a produs miercuri, la ora 10.43 GMT (13.43 ora României) în largul insulei indoneziene Sumatra, relatează institutul american de geofizică USGS.

Noul cutremur, o replică a celui înregistrat la ora 08.38 GMT (11.38 ora României) a cărui magnitudine a fost revizuită de USGS la 8,6, s-a produs la 615 kilometri de Banda Aceh şi la o adâncime de 16,4 kilometri, potrivit datelor preliminare ale institutului american.

UPDATE13:30 – Un tsunami provocat de cutremurul puternic înregistrat miercuri în largul Indoneziei este puţin probabil, deoarece pământul s-a mişcat în plan orizontal, nu vertical, deci nu a dislocat volume mari de apă, a declarat un expert de la Institutul american de Geofizică (USGS), citat de BBC News Online.

Cutremurul a fost resimţit timp de cinci minute, către ora locală 15.38 (11.38, ora României), a declarat un jurnalist AFP la Banda Aceh.

“A început ca un cutremur slab, iar apoi a crescut în intensitate. Unii încercau să fugă (departe de litoral), alţii se roagă, iar copiii au intrat în panică atunci când profesorii au încercat să îi scoată din şcoli”, a declarat acesta. “Există blocaje rutiere peste tot, pentru că oamenii încearcă să se îndepărteze de coaste”, a adăugat jurnalistul.

Cutremurul a fost resimţit până în interiorul Indiei şi Thailandei, zguduind imobilele din Bangkok.

UPDATE 13:20 – Alimentarea cu energie electrică a fost întreruptă în Banda Aceh, capitala provinciei Aceh din insula Sumatra, iar locuitorii au început să se îndrepte spre zone mai înalte, relatează CNN.

Pana de curent şi plecarea locuitorilor din Banda Aceh, devastată de un cutremur în decembrie 2004, au fost anunţate de Sutopo Purwo Nugroho, un purtător de cuvânt al Agenţiei Naţionale indoneziene pentru Managementul Dezastrelor.

Impactul este în curs de evaluare, a precizat oficialul.

UPDATE 13:15 – Preşedintele indonezian a declarat miercuri că “nu există o ameninţare de tsunami pentru moment”.

Lasati un comentariu

Reclama