Suntem agresaţi cu iod de zeci de ani, iar asta trebuie să înceteze. Nu de alta, dar ne pândesc boli grave, inclusiv afecţiuni oncologice.
Este solicitarea făcută de reprezentanţii Asociaţiei Operatorilor din Agricultură Ecologică. Ei le cer guvernanţilor să schimbe actuala lege care interzice vânzarea sării normale în magazine.
Un risc există, ne transmit şi medicii endocrinologi, însă sunt cazuri rare şi, mai ales, vindecabile. Iar binefacerile iodului în sare sunt mult mai mari, potrivit autorităţilor medicale.
Sarea din bucate trebuie să fie musai iodată. Asta au hotărât guvernanţii în 2002, când au interzis de la comercializarea din magazine a sării fără iod.
Şi nu a dispărut doar de pe rafturi. Sarea normală a fost eliminată atât din pâine, cât şi din toate produsele de panificaţie. E permisă, ce-i drept, în magazinele naturiste sau farmacii, dar nu se găseşte întotdeauna. Şi rămâne opţională în industria alimentară şi în hrana animalelor.